środa, 19 czerwca 2013

dżem truskawkowy


Miałam przeogromne szczęście, ponieważ odwiedzając babcię, udało nam się natrafić na wysyp truskawek w jej ogródku, którymi chętnie się z nami podzieliła. My uwielbiamy truskawki, co zresztą widać po naszych przepisach, a taki dżemik to idealny dodatek do kanapek bądź drożdżówek jesienną lub zimową porą. My przygotowaliśmy wersję rzadką dżemu, jednak bez problemu dodając cukier żelujący możecie uzyskać zdecydowanie bardziej gęstą. My wolimy tę wersję ze względu na to, że można jej używać tak jak opisałam powyżej, ale również rozcieńczając np. jogurtem zrobić sobie truskawkowy sos, o którym nieraz potrafimy zamarzyć jak jest już chłodno za oknem.

składniki: (na 2 średniej wielkości słoiczki)

1,5kg truskawek
3 łyżki cukru lub miodu ( mieliśmy bardzo słodkie truskawki) możecie użyć więcej wedle smaku

Jeżeli chcecie mieć bardziej gęsty i słodki dżem, użyjcie cukier żelujący, ale również wedle smaku, ponieważ robiąc zgodnie z instrukcją z opakowania, wyjdzie wam dżem bardziej zbliżony do szalenie słodkiej konfitury.

czas przygotowanie: 30min





Umyte i oddzielone od szypułek truskawki wrzucamy do garnka, wstawiamy średni ogień i ucieramy blenderem, dodajemy 3 łyżki cukru.

Dokładnie mieszamy i czekamy aż delikatnie zabulgocze, wtedy zmniejszamy gaz aby nam się nie spienił dżem, kosztujemy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze po łyżce cukru.

Jak osiągniemy pożądaną konsystencję to przelewamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy rant słoika, zakręcamy szczelnie i stawiamy do góry dnem aż do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w zimnym i chłodnym miejscu. Polecam dodanie żelfixu w celu zapobiegnięcia pleśnienia. Gotowe :)









Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com  Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu.

Słoiczek ozdobiłam tak,  że wyglądy jakby był gotowy wskoczyć pod choinkę jako prezent ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...