sobota, 15 czerwca 2013

knedle z truskawkami


Moja wersja jest podwójnie truskawkowa, ponieważ knedle mają truskawkę w środku i polane są sosem truskawkowym. Rewelacyjny obiad, bardzo sycący my z mężem zjedliśmy po 3 knedle i wymiękliśmy, a z mojego przepisu wychodzi aż 14 sztuk więc standardowa polska rodzina może się nimi przejeść. Przepis zainspirowany jednym z przepisów z zeszłorocznego numeru "Gotuj krok po kroku".


składniki:

na ciasto:
500ml mleka my użyliśmy 0,5%
100g masła
500g mąki krupczatki
4 jajka
na sos:
400ml jogurtu naturalnego
1/2szkl cukru pudru
300g truskawek



czas przygotowania: ok. 30-40min










Do garnuszka wlewamy mleko i wkładamy masło. Rozpuszczamy masło i dosypujemy szczyptę soli.

Do mleka z masłem wsypujemy mąkę, nadal gotujemy i stale mieszamy aż ciasto odlepi się od garnka. Studzimy ciasto, do wystudzonego dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy.
Stolnice posypujemy mąką krupczatką i wykładamy ciasto, jak nadal się lepi to dodajemy tyle mąki aż nie będzie się lepić do dłoni. Formułujemy wałeczek i kroimy go w paseczki, które rozgniatamy dłonią na owalny placuszek, kładziemy po środku truskawkę i zalepiamy w kuleczkę. Do wrzątku wkładamy knedle i po ok. 5-7 minutach jak już wypłyną to wyjmujemy i podajemy. Ja podaję z sosem ze zmiksowanych z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem truskawek. Jest bardzo smaczne, delikatne i sycące. Smacznego :)







Zachęcamy do wysyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com. Chętnie opublikujemy je pod przepisami na naszym blogu.

2 komentarze:

  1. Oj zjadłabym zjadła! Z takim sosem truskawkowym muszę smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i do tego ten sosik truskawkowy.
    uwielbiam knedle!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...