czwartek, 4 lipca 2013

ciasto bez pieczenia z krówką w 5 minut


Ciasto na andrutach, to wybawienie współczesnej Pani domu, którą niespodziewanie odwiedzają goście. Jest bardzo smaczne, do wykonania na 'nieskończoną" ilość sposobów, wszystko zależy od Waszej kreatywności i zawartości Waszych spiżarek. Ja przedstawiam naszą ulubioną wersję, czyli z masą krówkową, my akurat mamy o smaku kakaowym. Żeby złagodzić słodycz krówki, przełożyliśmy andruty także kleksami z bitej śmietany. Ciasto jest do zrobienia dosłownie w 5 minut, a zasmakować powinno każdemu. Zamiast masy krówkowej i śmietany, możecie użyć rozmaitych dżemów, kremów, nawet miękkich lodów, owoców, mogłabym tak wymieniać i wymieniać.

składniki:

1 opakowanie andrutów
1 puszka masy krówkowej 400g
1 opakowanie śnieżki

czas przygotowania: ok. 5 minut (ekspresowe:))






Ubijamy śnieżkę lub śmietanę na sztywno, jeżeli wybraliście śnieżkę, to ona prędzej czy później wchłonie się w andruta, ale to nie szkodzi, dzięki niej będzie wilgotny i delikatny w smaku.



Najlepiej na blaszce układamy pierwszego andruta (na blaszce, bo możemy troszkę nabrudzić :) i smarujemy go cienką warstwą masy krówkowej (dosłownie tyle aby wypełniła rowki), kładziemy na wierzch kolejnego andruta na niego dajemy kilka kleksów śmietany lub śnieżki, rozsmarowujemy, na to kolejny andrut, na którego nakładamy masę krówkową, na niego kolejny na którego nakładamy śnieżkę/śmietanę itd aż do ostatniego andruta, którego smarujemy resztą masy krówkowej. Moi drodzy to już koniec, ciasto gotowe, przechowujemy w lodówce, lub jak to jest w naszym przypadku częstujemy gości i ciasto znika. Smacznego :)





Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych realizacji naszych przepisów na adres: jedzonkoo@gmail.com  Chętnie opublikujemy je pod przepisami na naszym blogu. Pozdrawiamy! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...