wtorek, 10 września 2013

Kurczak na parze z marchewką


Macie ochotę na coś lżejszego na obiad? Bardzo proszę :) Kurczak na parze to lekkostrawne, delikatne danie, do którego możecie dodać dowolne warzywa na jakie macie ochotę, my uwielbiamy marchew, dlatego przygotowaliśmy go z marchewką na parze, ale możecie ją zastąpić np. pietruszką, brokułami lub ziemniakami... Wybór dowolny. Smaczne, zdrowe, sycące i bardzo łatwe w przygotowaniu danie!

składniki:
filet z kurczaka
warzywa: dowolne np: marchew, pietruszka, brokuły, ziemniaki
sól
pieprz
przyprawa: słodka papryka




czas przygotowania: ok.50min









Warzywa np. marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do parowaru, lub do garnka do gotowania na parze, wlewamy wodę i w przypadku parowaru, postępujemy zgodnie z opisem z instrukcji, natomiast w przypadku garnka, czekamy aż do momentu aż woda zacznie wrzeć. Na garnek z wrzącą wodą nakładamy nakładkę do gotowania na parze, wrzucamy warzywa, przykrywamy pokrywką, gotujemy, marchewka potrzebuje ok.30 min gotowania.

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy  w plasterki ok 2 cm. Wkładamy do drugiej 'misy' parowaru. Posypujemy szczyptą soli, pieprzu i sporą ilością słodkiej papryki, uklepujemy, aby przyprawy mocniej trzymały się mięsa i nie spłynęły podczas gotowania. Gotujemy na niższym poziomie niż warzywa przez 40 min. Po ugotowaniu podajemy. Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...