wtorek, 21 stycznia 2014

placuszki z twarożku wiejskiego


Pyszne placuszki z twarożku wiejskiego, puszyste, nie tłuste, lekkie, smaczne. Idealne zarówno na śniadanie, obiad, deser jak i kolację. Łatwe w przygotowaniu, wspaniale smakują z dżemem, miodem, cukrem. Ja polecam. Bardzo często goszczą na naszym stole i z pewnością zasmakują maluchom, a są zdecydowanie zdrowszą alternatywą naleśników.

składniki: (ok 20 sztuk)
200g twarożku wiejskiego
40g mąki
2 jajka
2 łyżki cukru
kropla aromatu waniliowego

czas przygotowania: ok 15 minut














Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy do puszystości a nie na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka ubijamy do puszystości z cukrem. Do masy z żółtek dodajemy mąkę, aromat waniliowy i serek wiejski, dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy białka i mieszamy dokładnie łyżką.

Patelnie rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnie przekładamy ciasto, po 1 łyżce ciasta na jeden placuszek. Nakładamy łyżkę ciasta i rozsmarowujemy na okrągły kształt, po ok. 1 minucie jak zobaczycie, że pojawiają się bąbelki na cieście przekładamy za pomocą drewnianej łopatki na drugą stronę i podsmażamy jeszcze ok. 30 sekund. Po tym czasie powinien już być gotowy. Placuszek powinien mieć złoto-brązowy kolor. Gotowe, smacznego, najlepiej smakują na ciepło :).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...