poniedziałek, 24 marca 2014

kluski kładzione


Kluseczki kładzione to szybsza wersja klusek, ponieważ wystarczy wyrobić ciasto i nakładać je łyżeczką do wrzącej osolonej wody. Nie trzeba go wałkować, rolować, obsypywać mąką i kroić. Są to typowo domowe, urocze w swojej niesforności kluseczki, które nadają się idealnie do zupy, jako dodatek do drugiego dania, lub wręcz jako drugie danie, można je podawać z sosami, sałatkami, ja osobiście uwielbiam je z jogurtem i owocami. Są mięciutki i bardzo sycące. 

składniki:
200g mąki
łyżka tłuszczu (masło/oliwa)
szczypta soli
3 jajka

czas przygotowania: ok. 15-20 minut











Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółta ubijamy z solą i tłuszczem do puszystości. Do masy z żółtek dodajemy 1/3 ubitych białek i mieszamy łyżką. Wsypujemy mąkę i dodajemy resztę białek, mieszamy. Masa będzie dość gęsta.

W garnku zagotowałam wodę z płaską łyżeczką soli. Do wrzącej wody przekładam za pomocą dwóch małych łyżeczek kluseczki. Na jedną łyżeczkę nabieram pożądaną przeze mnie ilość ciasta i drugą łyżeczką zsuwam ciasto do wrzątku. Jak za bardzo lepi Wam się ciasto do łyżeczek to moczcie je moczyć we wrzątku w garnku. Gotujemy od momentu wypłynięcia kluseczek przez około 3 minutki. Sprawdźcie na jednej kluseczce czy jest już w środku wygotowana i mięciutka. Odcedzamy i podajemy. Gotowe, smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...