czwartek, 24 lipca 2014

tortilla zdrowo nadziana


Wspaniała, świeża, lekka, aromatyczna tortilla. Jak mogłam tak ją pozmieniałam, aby była jak najlżejsza, jak najbardziej sycąca i mimo wszystko starałam się tchnąć w nią trochę zdrowia. Odmieniona tortilla w mojej wersji już czeka na Wasze wypróbowanie, polecam!

składniki: na 4 tortille
1 cukinia
1 filet z kurczaka
1 ogórek gruntowy
2 pomidory
garść rukoli
ketchup
sól, pieprz, zioła prowansalskie
4 placki tortilli

czas przygotowania: ok.20min














Zaczynam od zagotowania wody w rondelku, dodaje płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Kurczaka myję, kroję w drobną kosteczkę ok.1x1cm i gotuję do miękkości ok.15min. Cukinię kroję równie drobno i wkładam do suchego rondelka doprawiam 2 szczyptami soli, 2 szczyptami ziół prowansalskich i szczyptą pieprzu, mieszam i pozostawiam na średnim ogniu tak długo jak kurczaka, aż zmięknie i straci prawie połowę objętości, co jakiś czas mieszam. Pomidory i ogórka kroję w kosteczkę, rukole myję. Jak wszystko jest gotowe, to podgrzewam tortille zgodnie ze wskazówkami z opakowania, i na środek do 3/4 wysokości nakładam po troszku wszystkiego, doprawiam solą, polewam ketchupem i zawijam. Gotowe smacznego :).



1 komentarz:

  1. Lubię tortille, zwłaszcza jak w środku jest dużo warzyw, jak tu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...