niedziela, 31 sierpnia 2014

delikatne leczo z cukinią


Wspaniałe, delikatne, aromatyczne, sycące i łatwiutkie leczo. Ja zaserwowałam je moim wspaniałym gościom na urodzinach. Jest bardzo soczyste, więc wszyscy, którzy uwielbiają maczać chleb w sosie od lecza będą zachwyceni. Polecam :).

składniki:
2 pomidory
1 cebula
5 parówek z jak najwyższą zawartością mięsa
2 cukinie
3 kiszone ogórki
2 papryki w dowolnym kolorze
puszka krojonych pomidorków
sól, pieprz
słodka papryka
łyżka oleju

czas przygotowania: ok. 40 minut















Zaczynamy od pokrojenia w drobną kosteczkę cebuli i papryki, którą jeżeli chcecie możecie wcześniej obrać. W głębokim najlepiej 5l garnku rozgrzewamy olej, na rozgrzany wrzucamy cebulkę i smażymy aż zmięknie i się zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojoną paprykę i smażymy wszystko ok 3-4 minuty.

Sparzyłam i obrałam pomidory, możecie zostawić je ze skórką, jeżeli tak lubicie, kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka. Również w garnku muszą znaleźć się pomidorki z puszki, mieszamy. Niech to się dusi ok 5 minut, aż powstanie piękny sos. Kroimy kiszone ogórki w kosteczkę, dorzucamy do garnka, mieszamy. Cukinię kroimy w kostkę i także przekładamy do reszty składników, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, ponownie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut aż cukinia zmięknie. Zamieszajcie w tym czasie ok. 2 razy. (średni ogień)

Po tym czasie dodajemy pokrojone parówki, mieszamy i zostawiamy na ok. 10 minut aż się ugotują, dodając jeszcze czubatą łyżeczkę słodkiej papryki. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i możemy już podawać. Lub  możecie na gorąco zamknąć szczelnie w wyparzonych słoikach i zjeść w przeciągu najbliższych 3-4 dni. Gotowe, smacznego :).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...