poniedziałek, 8 września 2014

gulasz ze schabu


Masz pod ręką kawałek schabu a niekoniecznie masz ochotę na kotlet? Mam dla Ciebie wspaniały przepis na błyskawiczny gulasz ze schabu, mięciutki, aromatyczny i bardzo sycący. Na pewno przypadnie Ci do gustu! :) Oboje z mężem go uwielbiamy i zdecydowanie częściej w ten sposób korzystamy ze schabu niż jako kotlet. Zapraszam :).

składniki:
2 kawałki schabu może być z kością lub bez
puszka krojonych pomidorków
paczuszka kaszy gryczanej
1 cebulka
sól, pieprz
słodka papryka
łyżka oleju

czas przygotowania: ok. 30 minut














Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju i kładziemy 2 kawałki schabu.Solimy i pieprzymy po szczypcie od wierzchu i smażymy ok 3 minut aż się zetnie mięso od spodu. Przewracamy na drugą stronę, solimy i pieprzymy, smażymy ok 3 minut i przekładamy na deskę do krojenia na 10 minut żeby schab odpoczął i zmiękł. 

Mamy teraz czas na resztę. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem po mięsku przekładamy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli, następnie dokładamy puszkę pomidorków, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, i dusimy to razem na średnim ogniu ok. 10 minut aż schab skończy "odpoczywać" na desce ;). W osobnym rondelku gotujemy kaszę gryczaną zgodnie ze wskazówkami z opakowania.

Jak już poleżał 10 minut to kroimy go w kostkę ok 2x2cm, jeżeli używaliście schabu z kością oczywiście oddzielamy mięso od kości i kości wyrzucamy a resztę kroimy. Przekładamy mięso do pomidorów na patelni, dodajemy słodką paprykę ok 1 łyżeczki i dusimy przez ok 10 minut aż mięso się całkowicie w środku zetnie i nie będzie surowe. Przekładamy ugotowaną kaszę na patelnię, mieszamy wszystko i jeszcze 5 minut dusimy aż smaki się połączą, kosztujemy, doprawiamy solą i pieprzem, gotowe. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...